Mitä tarkoittaa vegaani ja siihen liittyvät termit?

Mitä tarkoittaa Vegaani

Tämän artikkelin tarkoitus on antaa nopea käsitys siitä, mitä tarkoittaa vegaani ja siihen liittyvät termit (esim. pesco vegaani, fennovegaani).

Nykyään yhä useampi ihminen valitsee kasvispohjaisen ruokavalion. Ihmiset valitsevat erilaisia ruokavalioja monista eri syistä. Syyt ovat usein terveyteen liittyviä, ekologisia, eettisiä, uskonnollisia, poliittisia tai näiden yhdistelmiä. Erilaisille kasvisruokavalioille on annettu erilaisia nimikkeitä ja määritelmiä. Seuraavassa on yleisimmin käytetyt nimikkeet ja määritelmät.

Vegaani ja vegaaninen ruokavalio

Vegaani tarkoittaa henkilöä, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään kuluta eläinperäisiä tuotteita kuten nahka- ja villavaatteita, eikä tue palveluita, mitkä ovat epäeettisiä eläimiä kohtaan.

Lue miksi ihmiset alkavat vegaaneiksi.

Vegaaninen ruokavalio on kasvispohjaisen ruokavalion alalaji. Vegaaniseen ruokavalioon sopimattomia eli eläinperäisiä aineita sisältäviä ruokia ovat liha- ja kalaruokien lisäksi mm. monet makeiset (sisältävät esim. gelatiinia, joka on valmistettu sian nahasta tai luuytimestä), maidosta valmistetut tuotteet (kuten jäätelö, viili, jogurtti, suklaa, juusto) ja leivonnaiset. Nykyään eläinperäiset tuotteet ovat helposti korvattavissa vastaavilla vegaanisilla tuotteilla.

Fennovegaani

Fennovegaaninen ruokavalio kootaan kotimaisista ja mieluiten oman asuinpaikan lähellä kasvaneista ja tuotetuista vegaanituotteista. Itse ruokavalio on vegaanin kanssa identtinen. Kotialuuen tuotantoa tukemalla, fennovegaani auttaa lähialueen työntekijöitä ja yrityksiä.

Vegetaristi

Vegetaarinen ruokavalio ei sisällä lihaa. Vegetaristin eli kasvissyöjän tarkempi määritelmä vaihtelee kulttuurin ja aikakauden mukaan.

Lakto-ovovegetaristi

Lakto-ovovegaaninen ruokavalio koostuu pääosin kasvisruoasta, mutta myös maitotuotteista ja kananmunista.

Pesco-vegetaristi

Pesco-vegetaarinen ruokavalio koostuu kasvisruoasta ja kalasta. Pesco-vegaani tarkoittaa samaa asiaa.

Semi-vegetaristi

Semi-vegetaristi syö pääosin kasvisruokaa, mutta syö myös silloin tällöin satunnaisesti eläinkunnan tuotteita. Kutsutaan myös välillä nimikkeellä semi-vegaani.

Siirry seuraavaan artikkeliin