Vegaani matkalla – matkustusvinkkejä vegaaneille

Vegaani matkailu

Vegaaniset ruokapaikat matkakohteessa

Matkakohteen vegaanisista ruokapaikoista ja paikallisesta ruokakulttuurista kannattaa ottaa selvää etukäteen jo ennen matkaa. Suosittelen ehdottomasti selvittämään ennen matkaa 2-3 ns. ”varmaa valintaa”, eli etsimään etukäteen ainakin muutaman ravintolan, johon haluaisi mennä matkan aikana, ja joista varmasti saa vegaanista ruokaa. Näin säästyt ylimääräiseltä vaivalta ja stressiltä itse matkalla ja olo on mukavampi, kun on muutama paikka valmiina takataskussa, jos käykin niin, että vegaanista vaihtoehtoa ei löydykään kun nälkä iskee.

Tripadvisor

Usein matkaseurueessa on myös ihmisiä, jotka eivät innostu pelkästään vegaaniruoan syömisestä. Tripadvisorissa pystyy valitsemaan hakukriteeriksi vegaaniruoan, joten tämä on erittäin tehokas tapa rajata ravintolahakua ja etsiä mieleisiä paikkoja, jossa koko matkaseurue voi syödä.

HappyCow

HappyCow:sta voi etsiä maailmanlaajuisesti esim. kaupunkikohtaisesti täysin vegaanisia ravintoloita, kasvisravintoloita, ravintoloita, joilla on vegaanisia vaihtoehtoja ja myös esim. muita vegaanisia kauppoja (ruokakaupat, smoothiet, jäätelökioskit, herkut yms). HappyCow:n ja Tripadvisorin yhdistelmällä pääsee jo pitkälle! HappyCow on saatavana myös puhelimeen tai padiin iOS:lle tai Androidille.

Facebook-ryhmät

Facebookissa on ryhmiä, joissa voi kysyä vinkkejä matkakohteesta. Suomeksi esimerkiksi Ulkomaiden Vegaanivinkit ja englanniksi Vegan Travel. Voit myös liittyä matkakohteen paikallisiin facebook-ryhmiin ja kysyä neuvoa paikallisilta.

The Vegan Passport

Riippuen matkakohteesta paikalliset eivät välttämättä tiedä, mitä ”vegan” tarkoittaa, joten on hyvä pystyä selittämään asia muita sanoja käyttäen. Edellämainitussa ongelmissa auttaa The Vegan Passport, jonka saa appina älylaitteeseen tai paperisena. The Vegan Passport sisältää erittäin käyttökelpoista vegaanisanastoa melkein 80 eri kielellä ja sen saa suoraan älypuhelimeen! The Vegan Passportilla pystyt selittämään tilanteessa kun tilanteessa, että mikä on vegaani ja mitä voit syödä, eikä sinun tarvitse osata lausua eri kieliä vaan voit näyttää tarvittavat asiat vain puhelimen näytöltä. Itse käytän appia iPhonella ja ei tulisi enää mielenkään matkustaa ilman sitä. Applikaatiossa on myös kuvia ja muita ominaisuuksia, joita voi käyttää jos asiaa ei mitenkään muuten saa selitettyä. Ainakin itselläni se vähentää stressiä, kun tietää että taskussa on jotain, millä aina pystyy selittämään tilanteen.

Paikallinen ruokakulttuuri- ja ainekset

Kannattaa tutustua jo etukäteen matkakohteen ruokakulttuuriin ja paikallisiin annoksiin. Voit esim. selvittää etukäteen saako kyseisen kohteen kansallisruokaa vegaanisena ilman mahdollisia eläinkomponentteja. Kannattaa aina opetella muutamat perussanat paikallisesta ruokasanastosta kuten esim. liha, kala, maitotuotteet, kananmunat yms. ja opetella kysymään annoksia esim. ”ilman juustoa kiitos” tai ”ilman lihaa kiitos.” Näin pystyt tilaamaan muuten vegaanisen annoksen ilman eläinkomponenttia. Tässä auttaa myös edellämainittu The Vegan Passport. Ota selvää mitä maukkaita hedelmiä, marjoja, kasviksia yms. paikalliset syövät ja nauti niitä runsain määrin tuoreena. On ihanaa saada esim. tuoreita hedelmiä, joita Suomessa ei kasva. Herkuttele paikallisilla herkuilla!

vegaani lentoyhtiö

Lennot

Ennen lentoa

Pitkille lennoille pystyy monilla lentoyhtiöillä varaamaan etukäteen vegaaniruoan koodilla VGML. Lyhyille reittilennoille tämä ei ole aina mahdollista, joten varaa käsitavaroihin mukaan vegaanisia välipaloja. Finnairilta voi tilata myös Euroopan ja Lähi-Idän lennoilla vegaaniruoan, mutta tilaus täytyy muistaa tehdä netissä vähintään 72h ennen lentoa. Myös Helsinki-Vantaan lentokentältä löytyy vegaaniruokaa monesta paikasta, katso tästä Helsinki-Vantaan lentokentän tarjonta vegaanisista vaihtoehdoista.

Facebook

Liity ryhmiin kuten esim. Vegan Flight Club.

Vegaanin majoitus ja hotellit

Airbnb

Airbnb on nykyään veganin ykkösvaihtoehto. Airbnb:n sijainnin pystyy usein valitsemaan vapaammin kun mahdollisten hotellien, joka tarkoittaa, että voit katsoa esim. HappyCow:sta alueita, joilla on paljon vegaanille sopivia ravintoloita ja kauppoja. Tämän lisäksi Airbnb takaa usein oman keittiön, jossa voi kokkailla mikäli matkakohteen ruokapaikat eivät vakuuta. Itse tykkään kokkailla ainakin muutaman kerran matkan aikana herkkuaterian paikallisista tuoreista raaka-aineista. Omassa luukussa voi myös joka aamu nauttia haluamansa aamupalan ja säästää samalla rahaa ja aikaa. Suosittelen kysymään myös paikalliselta Airbnb vuokranantajalta lähiseudun ravintoloita/toreista/marketeista. Heillä on usein kullanarvoisia neuvoja lähialueen ruokapaikoista, joita ei löydä Tripadvisorista tai muualta.

HappyCow Bed&Breakfast

HappyCow:sta löytyy paljon Bed&Breakfast  ja muuntyyppisiä vegaanisia majoituskohteita ympäri maailman. Listalla on mm. romanttisia kohteita, ulkoaktiviteettikohteita, vierasmajoja, kylpylöitä, yogapaikkoja sekä eettisiä lomakeskuksia.

Hotellit

Hotelleista löytyy nykyään vegaaneille suunnattuja vaihtoehtoja, joita voi selailla esim. VeggieHotelsissa  ja VeganHotelsissa. Lähes kaikissa hotelleissa, joissa olen ollut, olen saanut etukäteen pyytämällä kasvismaitotuotteita aamiaiselle (ainakin kasvismaitoa kahviin/muroihin yms. jos ei muuta). Suomessa Scandic -ketjun hotelleista saa myös vegaanista aamiasta, johon kuuluu kasvismaitotuotteita, leikkeleitä, vegaanista juustoa yms. Katso lisätietoa Scandicin vegaanisesta aamiaisesta tästä.

Muita vinkkejä

  • Ota mukaan tarpeelliset eläinvapaat luonnonkosmetiikkatuotteet, sillä matkakohteesta ei välttämättä niitä saa, tai niiden löytäminen voi olla vaikeaa.
  • Katso myös HappyCow:n artikkeli TOP 10 matkakohdetta vegaanille.

Suosituimmat tuotteet

Sana solo B-12

Sana-sol B12-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Puhdas+ D3-vitamiini

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Villi cityvegaani

Villi Cityvegaani -keittokirja

Osta
adlibris.fi
Kuhbonbon vegaani karkki

Pehmeät Kuhbonbon Vegaanikarkit

Osta
Amazon.de

Siirry seuraavaan artikkeliin