Vegaaniset Viinit

Vegaaninen viini

Vuosi 2018 oli vegaaniselle ruokavallankumoukselle suuri askel. Kauppoihin tuli myytäväksi valtavat määrät uusia vegaanisia kasvisproteiinituotteita, välipaloja, valmisruokia, herkkuja ja raaka-aineita. Tunnetuimmiksi vegaanituotteista nousivat hyvin nopeasti mm. nyhtökaura eli nyhtis ja härkäpapu eli härkis.

Laajentuneen ruokatarjonnan myötä myös vegaanisen viinin kysyntä Alkossa on kasvanut ja Alkosta kysytään entistä enemmän juomasuosituksia vegaaniselle ruoalle. Alko on itse kommentoinut asiaa useasti julkisuudessa ja todennut, että kuluttajien kiinnostus vegaanisia viinejä kohtaan on kasvussa.

Onko viini vegaanista?

Vaikka viini on itsessään kasvisperäinen tuote, ei silti kaikki myytävät viinit ole automaattisesti vegaanisia. Viinien valmistusprosesseissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia esimerkiksi säätelemään viinin kirkkauta. Näitä eläinperäisiä aineita voivat olla mm. munan valkuainen, liivate, maitoproteiini ja kalalima. Itse viiniin ei jää jämiä kirkastamiseen käytettävistä eläinperäisistä aineista, sillä ne ovat ns. prosessiaineita.

Vegaanisen viinin valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä raaka-aineita. On olemassa myös ei-eläinperäisiä kirkastusaineita ja vegaaneille onkin usein ollut hankalaa tuoteselosteen tai etiketin tekstin perusteella selvittää, onko viini vegaanista vai ei.

Miten löytää vegaaninen viini Alkosta?

Vegaaniviineille ei ole olemassa kansainvälistä ja yhtenäistä valvottua standardia tai sertifiointia ja Alkon viinivalikoiman vegaanisten tuotteiden merkintä perustuu tuottajan tekemään ilmoitukseen juoman vegaanisuudesta. Tunnistat kaikki alkon vegaaniset juomat allaolevasta vegaanisesta symbolista. (kuva: alko.fi)

Vegaaninen viini alko

Myös Alkon nettisivulla voi tutustua vegaaneille sopiviin juomiin osoitteessa: https://www.alko.fi/tuotteet/soveltuu-vegaaneille.

Kuinka löytää vegaanisia viinejä muualta?

Alkon oman vegaanisymbolin lisäksi mm. European Vegetarian Unionin V-Label –sertifikaatti on suhteellisen yleinen. The Vegan Societyn kukkalogo alkaa myös näkymään yhä useammissa tuotteissa.

V-Label
Vegan society

Viinimaan valikoimasta voi etsiä vegaaniset tuotteet käytämmällä edistynyttä hakua ja klikkaamalla valikosta ”Näytä vain tuotteet, jotka ovat” kohdan ”Vegaani”.

Barnivore–sivustolla voi etsiä tietoa eri juomien vegaanisuudesta.

Winestaten tuotehaussa kohdassa ”sertifikaatit” voi valita kohdan ”Vegaaninen”.