Pahaat vegaanidokumentit
Tämä artikkeli on kooste parhaista ja opettavaisimmista vegaanidokumenteista. Dokumentit käsittelevät terveyttä, ympäristöä ja eläimiä.
Olitpa vegaani tai et, nämä dokumentit saattavat koskettaa asioita, joita pidät tärkeinä ja avata mielesi laajemmalle ymmärrykselle maailman tapahtumille. Ihmiskeho, maailmantalous ja nykyajan tuotantoprosessit ovat monimutkaisia asioita, joita voi tarkastella hyvin monelta eri kantilta. Ne vaikuttavat äärettömän paljon jokapäiväiseen elämäämme ja maapallon tulevaisuuteen, mutta kummallista kyllä, me emme ajattele näitä asioita kovin usein.
Lista Parhaista Vegaanidokumenteista
Aloitamme listan parhailla vegaanidokumenteilla. Käymme lyhyesti läpi mistä dokumentit kertovat ja mitä voit oppia niistä. Jokaiseen dokumenttiin on liitetty YouTubesta löytyvä traileri. Kokonaiset dokumentit voit katsoa mm. Netflix:istä.
1. Earthlings (2005)
Earthlings on ehdottomasti yksi vaikutusvaltaisimmista vegaani dokkareista. Se on yleensä ykkösvaihtoehto, kun halutaan vakuuttaa ihmisiä veganismin eettisistä puolista.
Elokuva käyttää ovelasti piilotettuja kameroita näyttääkseen epämiellyttävän totuuden. Earthlings näyttää miten eläimiä hyväksikäytetään ja tapetaan ruoan, vaatetuksen, viihteen ja tieteen nimissä. Kuva on erittäin graafista ja välillä jopa hankalaa katsottavaa. Filmin tarkoitus on shokeerata katsojaa ja siinä se onnistuu vallan hyvin. Ilkeät käytännöt monilla teollisuuden aloilla tuodaan kivuliaasti katsojan silmien eteen ja on vaikeaa olla ajattelematta, miten monilla aloilla tehdään asioita.
Keskeisenä teemana on ihmisten ja eläinten samankaltaisuus. Me kaikki yritämme selviytyä tässä maailmassa, tunnemme kipua ja haluamme elää rauhassa.
2. Forks Over Knives (2011)
Forks Over Knives seuraa johtavia asiantuntijoita, kuten Tohtori T. Colin Campbellia, China Studyn julkasiaa, ja Tohtori Caldwell Esselstyniä, “Prevent and Reverse Heart Disease”-julkaisijaa.
Molemmat edellämainituista tohtoreista kasvoi maatilalla ja ajattelivat, että eläinproteiini on terveellistä ja tarpeellista. Mutta nähtyään suuren vuoren tieteellistä dataa, heidän mielipiteensä alkoivat nopeasti muuttua. Dokumentti tarkastelee monen asiantuntijan uraa ja seuraa miten he, jakamatta tietojaan, päätyvät täysin samaan lopputulokseen: Täysin kasvispohjainen ravinto on vastaus ylipainoon ja pystyy parantamaan ja kumoamaan yhteiskuntammeyleisimmät vaaralliset taudit.
Tieteellisten faktoja lisäksi, Fork over Knives näyttää muutaman tavallisen henkilön tarinan, siitä miten he pystyivät laihtumaan ja parantamaan terveyttään jokaisella saralla.
Tämä dokmentti näyttää puolueettomalla tavalla, miten jokainen meistä pystyy parantamaan terveyttään. Filmi on tehty viihdyttäväksi katsoa ja se on täydellinen dokumenttia oppia uusia asioita helpola tavalla.
3. Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)
Cowspiracy keskittyy eläinteollisuuden ympäristöhaittoihin. Tämä yhteisrahoitettu dokumentti paljastaa, että eläinteollisuus on pääsyy ilmastonmuutokseen ja että siitä koituu enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman kuljetusteollisuus yhdistettynä. Dokumentti myös linjaa, että suuren skaalan tehdasfarmaus on suurin syy moneen ympäristöhaittaan, kuten metsäkatoon, aavikoitumiseen, veden ylikäyttöön ja lajien sukupuuttoon kuolemiseen.
Jostain syystä, koko ympäristöliike näyttää keskittyvän pelkästään fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen. Samaan aikaan kukaan ei näytä piittaavan Eläinteollisuudenhaitoista. Elokuvan tekijä ottaa yhteyttä maailman suurimpiin ympäristöliikkeisiin kuten Greenpeaceen ja Sierra Clubiin ja kyseenalaistaan heidän toimintatapojaan faktoilla. Filmin tekijä pääsee jyvälle miksi nämä organisaatiot ovat lähes pelokkaita puhuakseen näistä asioista.
On kiehtovaa nähdä graafejaja visualisointeja kuinka paljon eri osa-alueet oikeasti kuluttavat luontoa. Kokonaiskuvaa tarkastellessa saattaa kyseenalaistaa omat näkemykset ja toimintatavat.
4. What the Health (2017)
Tämä dokumentti julkaistiin 3 vuotta Cowspiracyn jälkeen ja se on samoilta tekijöiltä; Kip Andersenlta ja Keegan Kuhnilta. Tällä kertaa he keskittyvät ihmisen terveyteen, tai oikeastaan eläinperäisten ruokien järkyttävään haitallisuuteen ja miten tämä haitallisuus voidaan ehkäistä.
Filmi seuraa Kip Andersenia, joka haastaa monet lääketieteen tohtorit ja tutkijat eläinperästen tuotteiden haitallisuudesta ja miten ne edesauttavat suurimpia kuolinsyitä. Hän on ymmällään siitä, että maailman johtavimmat terveysjärjestöt ovat hiljaa näistä asioista ja joskus jopa edesauttavat täysin vastakkaita toimintametodeita. Kip aikoo määrätietoisesti selvittää mistä tämä johtuu. Seuraamme häntä puhumassa monelle isolle terveysjärjestellö, kuten American Heart Associationille ja American Diabeted Associationille vain huomataksemme, että totuuteen vaikuttaa isot yritykset ja niiden erisuuntaiset intressit tutkimustulosten kanssa.
5. Vegucated (2011)
Vegucated seuraa kolmea sekasyöjää, jotka kokeilevat veganismia kuuden viikon ajan. He ovat kaikki eri taustoista ja ovat halukkaita oppimaan kaiken mahdollisen. Alkuun heitä kiinnostaa eniten laihduttaminen, mutta mitä enemmän he oppivat eläinteollisuuden ettisyydestä ja ympäristövaikutuksista, sitä enemmän he alkavat kyseenalaistamaan vanhaa maailmankuvaansa.
Filmin teemana on näkemysten transformaatio. Katsoja on yhdessä virtuaalisella matkalla vapaaehtoisten kanssa ja altistuu samoille ärsykkeille kuten vierailuun teurastamossa ja faktoihin ympäristöstä ja terveydestä. Kokemuksen jälkeen vapaahtoiset ovat epähhalukkaita palaamaan entiseen sekasyöjä-maailmankatsomukseen. Filmi on hyvä esimerkki ihmisen tietämättömyydestä ja miten ihmiset muuttuvat, kun he saavat tietoa ja kokemusta aiheesta, mistä he eivät ennen ole tienneet.