Vastuullinen ja ekologinen matkailu – Matkusta ympäristö- ja eläinystävällisesti
Vastuullinen matkailu
Vastuullista matkailua voi lähestyä eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta. Eettinen matkailu huomio esim. paikallisten asukkaiden olosuhteet, sekä eläinten kohtelun ja olosuhteet, ekologinen matkailu taas viittaa matkailun ympäristöystävällisyyteen panostamiseen. On toki kaikista ”helpointa” olla välittämättä mistään ja ummistamalla silmänsä, mutta uskon, että ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän heidän valintojensa seuraukset. Turismi on yksi maailman suurimmista toimialoista ja se työllistää enemmän ihmisiä maailmanlaajuisesti kuin mikään muu toimiala. Matkailu voi parhaimmillaan luoda merkittäviä taloudellisia vaikutuksia yhteisöihin, auttaa suojelemaan tärkeitä ekologisia kohteita ja luoda positiivista vuorovaikutusta eri kulttuurien välille.
Liike-elämä on kuitenkin viime vuosikymmenten aikana tehostanut ja optimoinut turismin ja siihen liittyvät osat tappiin asti, välittämättä ympäristöllisistä ja eettisistä ongelmista, joita se on samalla luonut. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä ihmiset ovat havahtuneet asiaan ja ymmärtäneet, että omiin matkailutottumuksiin voi vaikuttaa, mikä taas edelleenvaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja yhteisöihin. Kannattaa muistaa, että nykymaailmassa kuluttaja on kuningas; yritykset tarjoavat ja kehittävät vaihtoehtoja, joita kuluttajat haluavat (=mihin käyttävät rahansa), ei toisin päin. Käyttämällä rahaa vastuullisiin vaihtoehtoihin nostat suoraan ostamiesi tuotteiden ja palvelujen kysyntää, joka taas vastaavasti nostaa niiden tarjontaa tulevaisuudessa. Itse pystyn myös nauttimaan matkailusta aivan eri tavalla, kun tiedän, että teen sen vastuullisesti. Ei kannata kuitenkaan olla itselleen liian ankara lomalla ja miettiä, että on aivan pakko tehdä kaikki mahdollinen mitä esim. tässä artikelissa mainitaan. Tärkeintä on muistaa, että jokainen pienikin teko auttaa! Kannattaa myös tutustua artikkeliimme Vegaani matkalla – matkustusvinkkejä vegaaneille.
Ekologinen matkustaminen
Ekologinen matkustaminen keskittyy matkustamisesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseen ja luonnonresurssien säästeliääseen kulutukseen. Helpoin tapa pienetää hiilijalanjälkeä on matkustaa junalla lentokoneen sijaan jos mahdollista. Mikäli juna ei sovellu, niin suosi suoria lentoja, ja tee mielummin yksi pitkä lomamatka kun monta muutaman päivän minimatkaa. Nousut kuluttavat eniten polttoainetta, joten kannattaa valita suorat lennot tai siirtyä seuraavaan paikkaan esim. junalla tai bussilla sen ollessa lähellä. Esim. Keski-Euroopassa lyhyt välimatkat kaupungista/maasta toiseen sujuu edullisesti ja yksinkertaisesti junalla tai bussilla. Voit myös lentäessäsi maksaa vapaaehtoisen lisämaksun, jolla ylimääräistä lennosta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä hyvitetään. Suosi myös moderneja lentokoneita, sillä mitä uudempi konemalli on kyseessä, sitä ekologisempi se on. Paikan päällä kannattaa käyttää julkista liikennettä tai vuokrata vaikka pyörä vuokra-auton sijaan. Monissa Euroopan kaupungeissa on jo kaupunkipyöriä myös saatavilla aivan kuten Helsingissäkin. Suosi matkustamista sesonkiaikojen ulkopuolella, näin tuet taloudellisen hyödyn jakautumista kohteessasi ja tasoitat ympäristönkuormitusta. Sesonkien ulkopuolella matkustaminen on usein myös kevyempi vaihtoehto lompakolle!
Ekologinen majoitus
Majoitu paikallisten vuokraamiin asuntoihin esim. Airbnb:n tai muiden paikkojen kautta, jolloin tuet paikallisia ihmisiä suurien hotelliketjujen sijaan, tai paikallisten yrittäjien ylläpitämiin majataloihin tai hotelleihin. Persoonallinen paikallisten pitämä majapaikka jää positiivisesti mieleesi, sen sijaan että yöpyisit samannäköisessä standard Hilton huoneessa, joka on samannäköinen maailman jokaisessa kolkassa, ja missä olet yöpynyt jo 100 kertaa aiemminkin. Mikäli haluat kuitenkin yöpyä ns. ketjuhotellissa, valitse hotelli, jolla on ympäristösertifikaatti ja joka säästää luonnonvaroja esim. käyttämällä suuria pakkauskokoja tuotteissa. Vaikka ero saattaa tuntua mitättömältä, kun ison hotelliketjun jokaisen hotellin jokaisessa huoneessa tehdään pieni muutos, niin on kokonaisvaikutus merkittävä. Älä myöskään vaihdata pyyhkeitä ja lakanoita turhaan, jos sille ei ole tarvetta. Kysy onko majoituspaikan hanavesi juotavaa, ja juo sitä mielummin sen sijaan, että ostat uusia pieniä muovipulloja jatkuvasti lisää. Jos huoneessasi on ilmastointi, laita se päälle vasta kun tulet takaisin hotellihuoneeseen, modernit laitteet toimivat nopeasti ja sitä ei ole tarvetta pitää turhaan päällä koko päivää. Vettä voi myös säästää ottamalla tehokkaan lyhyen suihkun, kylvyn tai vedelläläträämisen sijaan.
Eettinen matkailu
Eettinen matkailu ei ole vaikeaa, yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa paikallisen kulttuurin ja tapojen kunnioittamista. Tutustu etukäteen matkakohteesi kulttuuriin, jotta vältyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä. Pukeudu eri tilanteisiin asianmukaisesti ja kunnioita paikallisia uskomuksia ja niistä johdettuja käyttäytymissääntöjä. Kehotan, että et antaisi rahaa kohteessa oleville kerjäläisille. Tämä kannustaa kyseisen toiminnan kasvattamiseen, ja myös siihen, että kerjääjiksi värvätään enemmän heikompiosaisia, tai esim. annetaan ulkopuolisten vauvoja kerjäämässä oleville naisille päivän ajaksi isomman potin toivossa. Et voi tietää autatko oikeasti vähempiosaisia vai meneekö rahat paikallisen kerjäyksen järjestävän rikollispomon taskuihin. Kannattaa mielummin suunnata lahjoitukset suoraan esim. paikallisille kouluille, sairaaloille, hyväntekeväisyysjärjestöille tai eettisille luonnonpuistoille. Jätä myös ostamatta tuliaiset, joissa on käytetty uhanalaisia eläin- tai kasvilajeja valmistuksessa.
Eettinen ruokailu
Suosi paikallisia ravintoloita, lähiruokaa ja jätä McDonalds väliin. Osta paikalliselta yrittäjältä juuri puristettu tuore appelsiinimehu sen sijaan, että ostat hypermarketista Coca-Colan. Parhaat kokemukset ja makuelämykset tulevat usein paikallisista kuppiloista ja kojuista. Käyttämällä paikallisia palveluja tuet samalla alueen työllisyyttä. Mikäli yövyt Airbnb tai muussa asunnossa, jossa on keittiö, voit ostaa paikalliselta torilta tuoreita herkkuja asunnolle. Pakkaa ostokset kangaskassiin ja jätä muovikassit torille tai kauppaan. Monissa maissa muovikassit ovat ilmaisia ja ne aiheuttavat valtavia ympäristöongelmia. Monet näistä asioista ovat hyvin pieniä valintoja sinulle, mutta suuressa mittakaavassa varsin merkittäviä. Suosi vegaanisia vaihtoehtoja ja kasvispohjaista ruokailua. Karjankasvatuksen aiheuttamat ympäristöseuraamukset ovat jo suuremmat kun koko liikenneteollisuuden (kyllä, kaikki lentokoneet, autot, laivat yms. yhteensä), eläinten hyvinvoinnista puhumattakaan.
Luonnonsuojelualueet
Kun matkustat kansallis- tai luonnonpuistoihin tai safareille, valitse sellainen kohde, joka käyttää saamiaan varoja luonnollisen ekosysteemin ylläpitämiseen. Noudata kierroksilla ohjeita ja suosi paikallisia oppaita ja palveluita kohteissa. Mikäli olet menossa sukellusmatkalle, huomio korallien herkkyys. Älä siis missään tapauksessa koskaan koske koralleihin. Yleisesti kannattaa olla puuttumatta kohteen luonnoliseen kiertokulkuun ja nauttia katsomalla ihmeellisiä asioita etäältä!
Eläinten kohtelu ja matkustaminen
Yksi suuri osa matkailua on nähdä ihmeellisiä ja mahtavia eläimiä omassa elinympäristössään. Kukapa ei haluaisia nähdä majesteellista ja älykästä norsulaumaa tallustamassa safarilla poikasineen ja kärsineen! Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, että minkälaisiin kohteisiin suuntaa eläimiä katsomaan. Valitettavasti turismi on yksi suurimmista tekijöistä liittyen villieläimiin kohdistuvaan julmuuteen. Vaikka saattaa tuntua jännittävältä ottaa selfie tiikerin kanssa tai ratsastaa norsulla, itse eläimille nämä kokemukset ja niihin taustalla liittyvät asiat ovat erittäin negatiivisia. Eläimillä on tietyt perustarpeet, joiden tulisi täyttyä, ja ekologisen matkaajan on hyvä tietää nämä arvioidakseen vierailukohteen ekologisuutta ja eettisyyttä.
Eläinten hyvinvoinnin viisi peruspilaria
Nykytieteen käsityksen mukaan eläimen hyvinvointi koostuu viidestä peruspilarista, joiden täyttyessä eläin on tasapainoisessa tilassa. Aivan kuten ihmiselläkin, tiettyjen perustarpeiden tulee täyttyä, jotta ihmisen fyysinen ja psykologinen tila on tasapainoinen. Nämä perustarpeet tulisi täyttyä kohteessa, johon olet matkustamassa. Peruspilarit ovat:
- Vapaus nälästä ja janosta – eläimellä on paikka, josta se saa puhdasta vettä ja pystyy syömään tasapainoisesti, joka pitää sen terveenä.
- Vapaus jatkuvasta epämukavuudesta – eläin elää sille sopivassa ympäristössä, jossa sillä on suojapaikka ja paikka, jossa levätä.
- Vapaus kivusta, vammoista ja taudeista – sopiva ravinto, tautien ennaltaehkäisy ja taudin tarttuessa nopea diagnosointi ja hoito.
- Vapaus käyttäytyä luonnollisesti – riittävästi tilaa ja luonnollisia virikkeitä, jotta eläin voi käyttäytyä luonnollisesti ja se pystyy käyttämään luonnollisia aistejaan ja toimintatapojaan.
- Vapaus pelosta ja ahdingosta – yleiset olosuhteet ja hoitomahdollisuudet, joiden avulla eläin ei kärsi psyykkisesti olopaikassaan.
Kysymyksiä ja vastauksia eläinten kohtelusta matkustaessa
K: Onko eettistä ratsastaa norsuilla? Mistä tietää kohdellaanko paikassa norsuja hyvin? Minkälaiseen paikkaan kannattaa mennä katsomaan norsuja?
V: Ei missään nimessä. Älä tue paikkoja, joissa norsuilla voi ratsastaa. Elefantit ovat villieläimiä – ne eivät ole kesytettyjä kuten vaikka kissat ja koirat. Vaikka Youtube on täynnä videoita, joissa norsuilla ratsastetaan tai norsu on ”opetettu” maalaamaan tai missä norsu kättelee ihmistä kärsällään – tämä ei tarkoita, että norsut olisivat kesyjä tai niiden käyttäytyvän luonnollisesti näin. Norsuja ei myöskään pystytä opettamaan tekemään näin ”palkitsevilla metodeilla”. Nämä ovat vankeudessa eläviä norsuja, jotka turistipalveluja tarjoavat ihmiset ovat väkivallalla ja kiduttamalla saaneet käyttäytymään täysin epäluonnollisella tavalla. Norsun psyyke pitää täydellisesti murtaa jatkuvalla väkivallalla ja kidutuksella, jotta se hyväksyisi ihmisen kontrollin.
Minkälaisessa paikassa norsuja kohdellaan todennäköisemmin paremmin?
- Norsut saavat liikkua vapaasti minne tahtovat eikä niiden touhuihin puututa. Norsut eivät elä vankeudessa vaan ovat omassa elinympäristössään. Vieraat tarkkailevat norsuja kaukaa ajoneuvoista.
- Norsulla ei voi ratsastaa, eikä niitä voi silittää tai muuten koskea niihin. Vältetään menemistä norsun aivan välittömään läheisyyteen. Tämä pätee myös paikan työntekijöihin.
- Norsut eivät tee mitään temppuja tai esityksiä.
- Norsut näyttävät hyvinvoivilta. Ei näkyviä haavoja tai ruhjeita jatkuvan väkivallan jäljiltä. Norsut näyttävät rauhallisilta mutta ei apaattisilta ja alistuvilta.
- Norsut ruokailevat ja juovat luonnollisessa elinympäristössään.
Lue lisää Animal Word Protectionin artikkelista, miten osallistua ja kokea norsut omassa elinympäristössään eettisesti.
K: Onko eettistä silittää villieläinten poikasia, kävelyttää leijonaa tai osallistua vastaaviin villieläinaktiviteetteihin?
V: Tällä hetkellä tuhansia leijonia ja muita villieläimiä lisäännytetään/kasvatetaan keinotekoisesti kamalissa olosuhteissa ympäri Afrikkaa, jotta kesyjen pentujensilitys, leijonan kävelyttäminen ja muut vastaavat aktiviteetit olisivat mahdollisia turisteille. Nämä aktiviteetit ovat siis suora syy leijonien ja muiden villieläimien kaltoinkohtelulle. On paljon eettisempää ja kiinnostavampaa tarkkailla villieläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Tällöin näet millaisia eläimet oikeasti ovat ja miten ne käyttäytyvät. ”Saa katsoa, muttei koskea” on hyvä nyrkkisääntö villieläinten kanssa. Mikäli sinulle tarjotaan mahdollisuutta koskea villieläimiin, on ne todennäköisesti alistettu ihmisten toimesta julmia metodeja käyttäen.
K: Onko eettistä ottaa selfieitä villieläinten kanssa?
V:Monissa paikoissa paikalliset tarjoavat turisteille mahdollisuutta ottaa sefieitä maksua vastaan villieläinten kanssa, jotka saattavat olla aliravittuja tai huumattuja. Tyypillisesti eläimiä vangitaan luonnosta ja ne laitetaan lisääntymään huonoissa olosuhteissa, jonka jälkeen vauva otetaan ennenaikaisesti pois emoltaan, ja ihminen alkaa kouluttamaan sitä erilaisilla julmilla fyysisillä ja psykologisilla menetelmillä. Näin eläin saadaan taipumaan ihmisen tahtoon pennusta pitäen ja esiintymään käskystä. Tämänkaltaisen toiminnan tukemisella on suora yhteys eläinten huonoon kohteluun.