Mistä vegaani saa B12-vitamiinia?

b12 vitamiini

B12-vitamiinia ei saa suoraan mistään kasvikunnan tuotteista, ja tämän takia vegaanien tulee kiinnittää erityistä huomiota B12-vitamiinin riittävään saantiin. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, joka antaa Suomen viralliset ravintosuositukset, suosittelee vegaaneille B12-vitamiinia sisältävien ravintolisien käyttöä. Yksinkertaisin tapa hoitaa B12-vitamiinin tarve on ottaa 1000μg:n B12-vitamiinitabletti kaksi kertaa viikossa.

Voiko vegaani saada B12-vitamiinia mistään muualta kuin vitamiinipurkista?

B12-vitamiinia on usein lisätty moniin vegaaniruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, kuten esim. soijamaitoon tai jugurtteihin, mutta jotta näistä saisi kokonaan B12-vitamiinin tarpeen täyteen, tulisi kyseisiä tuotteita nauttia 2-3 kertaa päivässä(yhteensä n. 8dl) säännöllisesti. On työlästä tarkastella tuotteisiin lisätyn vitamiinin määrää ja tehdä erilaisia laskutoimituksia, jotta B12-vitamiinin tarve varmasti täyttyisi. On paljon yksinkertaisempaa ja helpompaa ottaa säännöllisesti vegaaninen B12-vitamiinitabletti. Vaikka ottaa B12-vitamiininsa purkista, voi silti myös kuluttaa elintarvikkeita, joihin B12-vitamiinia on lisätty ilman pelkoa minkäänasteisesta yliannostuksesta.

Kuinka paljon ja miten usein B12-vitamiinia tulisi ottaa ravintolisänä?

Yksinkertaisin tapa hoitaa koko B12-vitamiinin tarve on ottaa 1000μg:n B12-vitamiinitabletti kaksi kertaa viikossa. B12-vitamiini varastoituu kehoon, eikä sitä tarvitse ottaa joka päivä. Halutessasi rytmittää vitamiinin käytön jokapäiväiseksi, voit vaihtoehtoisesti myös ottaa yhden 10μg:n tabletin joka päivä. Saatat huomata ison eron B12-vitamiinin otetussa määrässä edellämainituissa kahdessa tapauksessa, ja tämä johtuu siitä, että mitä harvemmin B12-vitamiinia ottaa, sen isompia annosten tulee olla B12-vitamiinin imeytymis- ja varastoitumisominaisuuksien vuoksi. Aikuisten B12-vitamiinin saantisuositus on 2μg:tä/vrk, mutta tähän numeroon ei kannata kiinnittää sen enempää huomiota, sillä B12-vitamiinin imeytyminen on monimutkaista ja riippuu monesta asiasta.

Mikäli ostat B12-vitamiinisi esim. apteekista tai luontaistuotekaupasta, niin purkissa usein lukee, että ota 1000μg:n annos päivittäin ja apteekkari saattaa sanoa samaa. Jokapäiväinen 1000μg:n annos ei ole tarpeellinen, mutta toisaalta siitä ei ole myöskään havaittu haittavaikutuksia. Ymmärrettävästi vitamiineja valmistavat yhtiöt ja apteekkarit haluavat, että tuotetta otetaan päivittäin(=€€€).

Paras tapa huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista on siis ottaa joko:

  1. 1000μg:n B12-vitamiinitabletti kaksi kertaa viikossa tai
  2. 10μg:n B12-vitamiinitabletti joka päivä

Mitkä Suomessa myytävät B12-vitamiinit sopivat vegaaneille?

Täysin vegaanisia Suomessa myytäviä B12-vitamiiniä sisältäviä ravintolisiä on ainakin tämä.

Suosituimmat tuotteet

Sana solo B-12

Sana-sol B12-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Puhdas+ D3-vitamiini

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Villi cityvegaani

Villi Cityvegaani -keittokirja

Osta
adlibris.fi
Kuhbonbon vegaani karkki

Pehmeät Kuhbonbon Vegaanikarkit

Osta
Amazon.de

Siirry seuraavaan artikkeliin