Osa 2/3

Miksi ryhtyä vegaaniksi?

Miksi vegaaniksi

Oman terveytesi ja hyvinvoinnin takia

Perinteisesti eläinten hyvinvointi on ollut perimmäinen syy ihmisille alkaa vegaaniksi. Nykyään yhä enemmän ihmisiä kääntyy vegaaniksi ensisijaisesti vegaanisen ruokavalion tuomien terveyshyötyjen takia. Pienempien sairausriskien lisäksi mm. tunnet olosi energisemmäksi ja jaksat paremmin, ihosi näyttää nuoremmalta, ruoansulatus paranee, saatat toipua nopeammin urheilun aiheuttamasta rasituksesta ja tunnet kokonaisvaltaiseksi olosi paremmaksi. Vegaanit ovat myös yksi harvoista ihmisryhmistä länsimaissa, joilla on keskimääräisesti normaali ja terveellinen painoindeksi.

Tutkimuksia on etenkin ruokavalioasioissa suuntaan ja toiseen valtavat määrät, ja tutkimuksia katsottaessa erittäin oleellinen asia on tietenkin se, mistä tutkimus on saanut rahoituksensa (esim. ei ole vaikeaa arvata tutkimustuloksia maitotuotteiden eduista, kun rahoittajana on Valio). Vegaaniruokavalion terveyshyödyt verrattuna keskimääräiseen länsimaalaiseen ruokavalioon on tieteellisesti todistettu jo moneen kertaan. Jäykästi asioihin reagoivat organisaatiot, kuten WHO:kin (maailman terveysjärjestö) on jo lisännyt punaisen lihan ja prosessoidut lihatuotteet suoraan syöpää (erityisesti tiettyjä syöpiä kuten paksusuolisyöpää) aiheuttavien aineiden listalle. Lukuisat objektiiviset tutkimukset yhdistävät vegaanisen ruokavalion matalampaan verenpaineeseen, matalampiin kolesteroliarvoihin, matalampaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja moniin syöpiin. Kiistaton fakta on myös se, että vegaanit elävät pidempään kun keskivertoväestö. Myös Suomen virallisissa ravitsemussuosituksissa on huomioitu vegaaninen ruokavalio, ja sen todetaan sopivan niin aikuisille, lapsille, imettäville äideille kun myös vauvoille.

Ympäristön takia

Ilmastonmuutos ja ympäristön yhä heikentyvä tila ovat valitettavia faktoja. Meidän täytyy alkaa elämään ympäristöystävällisemmin, mikäli haluamme, että jälkipolvemme voivat nauttia tästä ihanasta planeetasta hyvissä olosuhteissa. Meitä kehotetaan jatkuvasti vähentämään hiilijalanjälkeämme ja käyttämään vähemmän puhdasta vettä yms. Usein kuitenkin jää huomiotta se, että ylivoimaisesti paras ja tehokkain tapa, millä yksittäinen ihminen voi auttaa ympäristöä, on lopettaa lihan syöminen ja eläinmaailman tuotteiden käyttö. Vuodesta 1960 ihmisten lukumäärä on tuplaantunut, mutta lihantuotanto on nelinkertaistunut. Länsimaalaiset käyttävät yhä enemmän liha- ja maitotuotteita (ja ylipaino ja ruokavaliosta johtuvat sairaudet lisääntyvät jatkuvasti kysynnän kasvaessa) ja YK:n arvion mukaan vuoteen 2050 mennessä nykyinen lihatuotantomäärä on jo tuplaantunut. Tämä trendi tulee kiihdyttämään ilmaston lämpenemistä, metsienhakkuuta, puhtaiden vesistöjen saastumista, kalakantojen katoamista ja lajien sukupuuttoon kuolemista. Lisää tuotantoeläimiä tarkoittaa sitä, että tarvitaan lisää satoa ruokkimaan eläimet. Kun otetaan huomioon ennustukset väestönkasvusta ja lihan kysynnän kasvusta kehittyvissä maissa, on yhtälö kestämätön pitkällä tähtäimellä. Maapallon ekosyystemi ei yksinkertaisesti kestä tätä loputtomiin, ja jossain vaiheessa viljeltävä pinta-alakin loppuu, kun viimeisetkin metsät on hakattu soijapelloiksi.

Miksi liha- ja maitotuotteet ovat niin haitallisia ympäristölle?

Yhä kasvava määrä eläinkarjaa vaatii valtavat määrät viljelypinta-alaa ja vettä, jotta eläimet saataisiin ruokittua. Samalla alalla viljeltävää peltoa, joka käytetään yhden eläimen ruokkimiseen, ruokkisi valtavasti suuremman määrän ihmisiä kasvisruokavaliolla, kun mitä tämä yhden eläimen lihamäärä riittää ruokkimaan. Yhden kilon tuottaminen naudanlihaa vaatii 15 500 litraa vettä, kun taas 1kg tuottaminen tomaatteja vaatii 180 litraa ja 1kg tuottaminen perunaa 250 litraa. Suurimmasta osasta mm. Brasiliassa hakatusta metsästä tulee soijapeltoja, jolla ruokitaan eurooppalaisia tuotantoeläimiä. Kehittyvissä maissa hakataan siis metsää, jotta voitaisiin viljellä ruokaa ulkomailla sijaitseville tuotantoeläimille, sen sijaan, että kasvatettaisiin kasvisruokaa itselleen. Tuotantoketjussa on myös paljon eri vaiheita, joka vaatii eläinten, viljojen ja muiden asioiden kuljetusta eri paikoista (ja maista) toiseen. Kokonaisvaikutus on ympäristön kannalta kammottava.

YK:n mukaan eläinten tuottaminen ruoaksi on yksi suurimmista tekijöistä niin globaaleissa kun lokaaleissakin ympäristöongelmissa. Yhden kilon tuottaminen naudanlihaa hampurilaispihveihin aiheuttaa n. 165 kg:n CO2 päästöt. Tämä vastaa samaa kun ajaisit autolla 2kk ja yhden viikon! (keskimääräisellä 3kg/päivässä CO2 päästöillä). YK:n laskelmien mukaan eläintuotanto mm. aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kun koko kuljetusala yhteensä. Ajatelkaa. Enemmän kun jokainen kuljetusväline yhteensä, kaikki maailman autot, junat, laivat, lentokoneet… kaikki!

Eläinten hyvinvoinnin takia

Vegaanit uskovat, että jokaisella tuntevalla ja aistivalla eläimellä tulisi olla oikeus elämään. Eläimillä tulisi olla oikeus toteuttaa omaa funktiotansa vapaana, niiden ollessa osa luontoa aivan niin kuin mekin olemme. Nykyisessä tehotuotantomallissa eläimiä pyritään kasvattamaan mahdollisimman optimaalisesti, halvalla ja nopeasti teurastettavaksi. Eläinten elinolot ovat usein hyvin julmat ja traumaattiset. Eläimet eivät elä ”hyvää elämää”, jonka jälkeen ne teurastetaan – vaan ne pyritään kasvattamaan mahdollisimman suuriksi mahdollisimman nopeasti. Esim. broilerit kasvatetaan niin suuriksi, että ne eivät pysty kantamaan edes omaa painoaan, jonka jälkeen ne teurastetaan 6 viikon ikäisinä. Kanat pystyvät riippuen kanalajista elämään jopa noin 7 – 15 vuotta. Luonnonvaraisessa kanaparvessa on yleensä n. 5 – 25 lintua ja parven ylittäessä 30 yksilöä, kanat alkavat muuttua levottomammaksi ja riitaisammaksi. Yhdellä osastolla saa Suomessa pitää 15 000 kanaa samanaikaisesti. Suomessa kasvatettiin vuonna 2015 lihaksi 117.1 miljoonaa lintua.

Vegaaniksi ryhtyminen on yksi selkeimmistä tavoista taistella eläimiin kohdistuvaa julmuutta ja hyväksikäyttöä vastaan. Kiireinen nykyihminen ei usein ”ehdi” tai ei halua miettiä valintojensa seurauksia, vaan ummistaa silmänsä. Tämä on onneksi muuttumassa, sillä etenkin nuori sukupolvi haluaa tietää heidän valintojensa seuraukset ja ohjaavat ostokäyttäytymistään sen mukaisesti. Lisää tuotantoeläinten hyvinvoinnista voit lukea mm. täältä. Voimme suositella katsomaan myös dokumentteja, kuten esim. Earthlings (IMDb 8,7/10), mikäli haluat nähdä todellisuutta eläinten oloista ja kohtelusta.

Säästät rahaa

Usein puhutaan, että kasvisruoka on kallista, mutta todellisuudessa säästät rahaa! Sekaruokavaliossa monta kertaa kallein osa ateriaa on eläinproteiini tai muut eläinperäiset tuotteet. Vegaanisessa ruokavaliossa käytetään paljon linssejä, papuja, viljoja, sesonkikasviksia ja muita tuotteita, jotka ovat itseasiassa parhaimmillaan huomattavasti lihaa halvempia.

Aloittaminen ei ikinä ole ollut yhtä helppoa kun nyt!

Kaupoissa on yhä enemmissä määrin vegaanisia tuotteita saatavilla kaura- ja soijamaidoista kasvisjauhis nugetteihin! Myös isot ketjut alkavat heräämään koko ajan kasvavaan kysyntään vegaanisille tuotteille. S-ryhmä on ottanut jatkuvasti lukuisia uusia vegaanisia tuotteita valikoimiinsa viimevuosina ja K-supermarketit ottivat juuri käyttöön omat vegaaniosastotkin! Suomessa on lisäksi saatavilla loistavia vegaanisia proteiinivalmisteita, kuten esim. härkäpapu ja nyhtökaura. Ravintoloissa on koko ajan enemmän vegaanisia annosvaihtoehtoja. Pikaruokaloissa on saatavilla myös monesti vegaanisia vaihtoehtoja ja jopa vegaanista kebabia on saatavilla! Vegaanina matkustaminenkaan ei ole ikinä ollut yhtä helppoa kun se on nyt. Voit katsoa täältä parhaita matkavinkkejä vegaaneille.

miksi vegaaniksi

Sinä VOIT vaikuttaa

Hyvä uutinen on se, että sinä todellakin VOIT vaikuttaa edellämainittuihin asioihin. Kysynnän ja tarjonnan laki vallitsee elämämme jokaisessa osa-alueessa, eikä tämäkään ole siitä poikkeus. Joka ainut kerta kun ostat kaupasta tai ravintolasta ruokaa, sinä käytät rahaa, ja näin ohjaat markkinoita luomalla kysyntää tiettyyn tuotteeseen tai palveluun. Joka ainut kerta kun VALITSET käyttää rahaa vegaaniseen tuotteseen eläinperäisen tuotteen sijaan, sinä vaikutat suoraan kyseisen tuotteen kysyntään ja sitä kautta tulevaan tarjontaan. Usein kysytään, että miksi ei kannata olla vegaani? Mitä haittaa siitä on? Todellisuus on kuitenkin se, että joka ainoalla vegaanisella aterialla tai ostoksella vastaavan eläinperäisen vaihtoehdon sijaan, autat suoraan ja välillisesti eläimiä, ympäristö ja omaa terveyttäsi. Vegaaniksi alkaminen on helpompaa ja suositumpaa kun koskaan aiemmin, ja yhä suuremmat ihmisjoukot ovat löytäneet vegaanisen ruokavalion tarjoamat niin fyysiset kuin henkisetkin edut. Pystymme syömään loistavia maukkaita ruokia ja nauttimaan elämästä tavalla, joka on itsellemme parempi, ympäristölle parempi ja eläimille parempi – miksi emme siis tekisi niin?

Suosituimmat tuotteet

Sana solo B-12

Sana-sol B12-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Puhdas+ D3-vitamiini

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Villi cityvegaani

Villi Cityvegaani -keittokirja

Osta
adlibris.fi
Kuhbonbon vegaani karkki

Pehmeät Kuhbonbon Vegaanikarkit

Osta
Amazon.de