Osa 1/3

Mitä tarkoittaa vegaani ja siihen liittyvät termit?

Mitä tarkoittaa Vegaani

Tämän artikkelin tarkoitus on antaa nopea käsitys siitä, mitä tarkoittaa vegaani ja siihen liittyvät termit (esim. pescovegetaristi, fennovegaani).

Nykyään yhä useampi ihminen valitsee kasvispohjaisen ruokavalion. Ihmiset valitsevat erilaisia ruokavalioja monista eri syistä. Syyt ovat usein terveyteen liittyviä, ekologisia, eettisiä, uskonnollisia, poliittisia tai näiden yhdistelmiä. Erilaisille kasvisruokavalioille on annettu erilaisia nimikkeitä ja määritelmiä. Seuraavassa on yleisimmin käytetyt nimikkeet ja määritelmät.

Vegaani ja vegaaninen ruokavalio

Vegaani tarkoittaa henkilöä, joka ei syö mitään eläinperäisiä ruoka-aineita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään kuluta eläinperäisiä tuotteita kuten nahka- ja villavaatteita, eikä tue palveluita, mitkä ovat epäeettisiä eläimiä kohtaan.

Lue miksi ihmiset alkavat vegaaneiksi.

Vegaaninen ruokavalio on kasvispohjaisen ruokavalion alalaji. Vegaaniseen ruokavalioon sopimattomia eli eläinperäisiä aineita sisältäviä ruokia ovat liha- ja kalaruokien lisäksi mm. monet makeiset (sisältävät esim. gelatiinia, joka on valmistettu sian nahasta tai luuytimestä), maidosta valmistetut tuotteet (kuten jäätelö, viili, jogurtti, suklaa, juusto) ja leivonnaiset. Nykyään eläinperäiset tuotteet ovat helposti korvattavissa vastaavilla vegaanisilla tuotteilla.

Eli vegetaristin ja vegaanin ero on, että vegaani ei syö tuotteita, missä on eläinperäisiä raaka-aineita.

Fennovegaani

Fennovegaaninen ruokavalio kootaan kotimaisista ja mieluiten oman asuinpaikan lähellä kasvaneista ja tuotetuista vegaanituotteista. Itse ruokavalio on vegaanin kanssa identtinen. Kotialuuen tuotantoa tukemalla, fennovegaani auttaa lähialueen työntekijöitä ja yrityksiä.

Vegetaristi

Vegetaarinen ruokavalio ei sisällä lihaa. Vegetaristin eli kasvissyöjän tarkempi määritelmä vaihtelee kulttuurin ja aikakauden mukaan.

Lakto-ovovegetaristi tai Laktovegaani

Lakto-ovovegaaninen ruokavalio koostuu pääosin kasvisruoasta, mutta myös maitotuotteista ja kananmunista.

Pesco-vegetaristi tai pescovegaani

Pesco-vegetaarinen ruokavalio koostuu kasvisruoasta ja kalasta. Pesco-vegaani tarkoittaa samaa asiaa. Pescovegetaristi on siis kasvissyöjä, joka syö kalaa.

Semi-vegetaristi

Semi-vegetaristi syö pääosin kasvisruokaa, mutta syö myös silloin tällöin satunnaisesti eläinkunnan tuotteita. Kutsutaan myös välillä nimikkeellä semi-vegaani.

Pegaani

Termi pegaani tulee sanojen paleo ja vegaani yhdistelmästä. Paleoruokavalio jäljittelee ihmisen ruokavaliota pyynti- ja keräilykulttuurin aikaan, ennen maanviljelyn tuloa. Pegaani syö paleoruokavalion ja vegaaniruokavalio yhdistelmää. Pegaani syö lihaa, mutta pitää sitä enemmänkin sivuruokana, eikä pääravintona. Pegaani ei syö prosessoituja ruokia, sokeria, eikä viljatuotteita.

Vege

Vege on eri paikoissa erilailla käytetty ja ymmärretty termi. Välillä vegeksi leimattu tuote on vegaaninen, välillä vegetaarinen.

Suosituimmat tuotteet

Sana solo B-12

Sana-sol B12-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Puhdas+ D3-vitamiini

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini

Osta
hyvinvoinnin.fi
Villi cityvegaani

Villi Cityvegaani -keittokirja

Osta
adlibris.fi
Kuhbonbon vegaani karkki

Pehmeät Kuhbonbon Vegaanikarkit

Osta
Amazon.de