Miten aloittaa vegaaniruokavalio?
Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, miten kannattaa aloittaa siirtyminen kohti vegaanista ruokavaliota. Toisin kun usein luullaan, vegaaninen ruokavalio on nykyään helppo omaksua ja siirtymän voi tehdä itselleen sopivassa tahdissa. Kaupoissa on laajat valikoimat vegaanisia tuotteita aina tuoreista raaka-aineista valmisruokiin, herkkuihin ja naposteltaviin. Ravintoloissakin ja pikaruokaloissa alkaa olemaan laajalti vegaanisia vaihtoehtoja listalla ja Suomessa on tarjolla jopa vegaanista kebabia (Vöneriä). Tärkeintä on tehdä siirtymä rauhassa niin, että se sopii omaan elämäntilanteeseen ja tuntuu luonnolliselta. Jotkut alkavat kylmiltään täysin sekaanista täysin vegaaniksi, joka on tietenkin hienoa asia, mutta suurimmalle osalle ihmisistä on helpointa jaksottaa siirtymää.
Aloita vegaaninen ruokavalio rauhassa
Vegaanisen ruokavalion aloittaminen kannattaa tehdä rauhassa ja antaa itselleen aikaa. Usein uuteen elämäntyyliin ja ruokavalioon tottuminen vie aikaa, eikä siinä kannata kiirehtiä tai tuntea ylimääräistä painetta siitä, että muutos täytyisi tehdä välittömästi. Ihmiset ovat erilaisissa elämäntilanteissa ja kannattaa kokeilla eri asioita, jotta löytää itselleen sopivimman tavan toteuttaa muutos. Pienien muutosten tekeminen jokapäiväisiin ruutineihin on yksi helpoimmista tavoista aloittaa siirtyminen kohti vegaanista ruokavaliota. Tehdessäsi muutoksia on tärkeää muistaa, että varmistat kaikkien tarvittavien ravintoaineiden ja vitamiinien saannin. Lue lisää aiheesta, mistä vegaani saa ravintoaineet? jos sinua huolettaa esim. proteiinin saanti tai B12-vitamiinin saanti.
Pieniä, mutta tehokkaita muutoksia rutiineihin ovat esim:
- Syö vegaaninen aamiainen päivittäin kuten esim. puuroa ja marjoja, hedelmä- tai kasvissmoothie, mysliä ja soija- tai kaurajogurttia, leipää ja vegaanisia levitteitä tai leikkeleitä.
- Jätä alkuun pelkästään yksi eläinperäinen aine kerrallaan pois ruokavaliostasi (esim. alkuun punainen liha).
- Kokeile ottaa esim. kaksi lihatonta tai maidotonta päivää viikossa.
- Vaihda kahvimaito lehmänmaidosta kaura- tai soijamaitoon (suosittelen Oatlyn iKaffea).
- Vaihda yksittäisiä kaupasta ostettavia tuotteita pikkuhiljaa vegaanisiin vaihtoehtoihin kuten esim. lehmänmaitotuotteet kasvismaitoihin, kauraruokakermoihin, soija- ja kaurajugurtteihin, kaurafraischeen yms. Lihat tofuun, härkäpapuun, nyhtökauraan, linsseihin, papuihin, kikherneisiin yms.
- Ota työpaikalla vegaaninen lounasvaihtoehto tai sen puuttuessa kasvisruoka.
- Kokeile vegaanisia reseptejä ja raaka-aineita kotona viikonloppuisin. Tässä esim. reseptejä helppoihin ja nopeisiin arkiruokiin.
- Kokeile ravintoloiden vegaanisia annoksia ulkona syödessä. Voit myös katsoa etukäteen, missä on vegaanisia ravintoloita tai vegaanisia annosvaihtoehtoja esim. HappyCow:sta tai kaupunkisi vegaanien Facebookryhmästä (esim. Vegaaninen Helsinki).
- Suunnittele etukäteen vegaanisia ruokia ja tee ostoslista niitä varten.
- Liity Facebookissa eri vegaaniryhmiin esim. Vegaani, Vegaaninen Helsinki, Vegaaninen Turku, Vegaaninen Tampere, Vegaaniset kasvisruoat, Sipsikaljavegaanit. Ryhmissä on paljon keskustelua ja niistä voi saada apua ja hyviä ideoita.
Kokeile uusia asioita
Vegaaninen ruokavalio tarjoaa usein portin aivan uusiin ja erilaisiin makumaailmoihin, kuin mihin olet saattanut tottua klassisia suomalaisia arkiruokia syödessä. Klassisista suomalaisista ruoista ei missään nimessä tarvitse luopua, sillä niitäkin pystyy valmistamaan vegaanisena. Ole kuitenkin rohkea ja lähde kokeilemaan maailman makuja! Vegaanisia ruokia ja reseptejä on tuhansia ja tuhansia maailman jokaisesta kolkasta. Omia suosikkejani ovat aasialaiset maut kuten tofusta tehdyt curryt (esim. Tofu Curry Hot Pot) ja intialaiset mausteiset ruoat (esim. kasvis tikka masala). Uusien ruokalajien kokeilu on myös entistä helpompaa, sillä netissä on valtava määrä vegaanisia reseptejä, ja tavallisista ruokakaupoista saa laajalti tarvittavat ainekset. Hyviä uusia reseptejä löytyy mm Chocochilistä, Vegaanihaasteen reseptipankista ja hot for food ruokablogista Katso myös artikkelimme ”Vegaanin keittiön perustarvikkeet”, jossa on vinkkejä siihen, mitä raaka-aineita ja välineitä jokaisen vegaanin keittiössä olisi hyvä olla.
Pyydä apua
Sinulle varmasti tulee liuta kysymyksiä mieleen matkan varrella kuten ”Mistä saan vegaanista suklaata?”, ”Miten voin tehdä vegaanisen juustokakun?” ”Onko hunaja vegaanista?”, ”Miten vastaan kun joku kysyy minulta, että miksi olen vegaani?”. Ei hätää – et ole yksin! Internetin ja sosiaalisen median myötä vegaaneilla on vahva ja auttavainen tukiverkosto, jossa voi kysyä mitä tahansa. Netissä on paljon tietoa, joissa vastataan edellämainittuihin ja moniin muihinkin kysymyksiin ja ajatuksiin. Tälläkin sivulla on paljon tietoa erilaisista asioista, kuten vaikka vinkkejä matkalle lähtevälle vegaanille. Liity Facebookissa vegaaniaiheisiin ryhmiin ja keskustele ihmisten kanssa asioista. Huomaat, että et ole yksin asioiden kanssa ja moni muu ihminen pohtii samoja asioita. Jakakaa kokemuksia ja näkemyksiä eri aiheista
Älä ole liian ankara itsellesi
Älä ole liian ankara itsellesi miettiessäsi tilanteita, joissa koet jälkeenpäin, että teit huonon valinnan. Kyseessä on elämäntyylin muutos, joka ei tapahdu yhdessä yössä useimmille. Siirtymävaiheessa voi tulla tilanteita, joissa et aina pysty toimimaan niin kuin haluaisit esim. työkiireiden tai muiden asioiden takia, sillä kyse on kuitenkin elämäntapamuutoksesta. Alkuun myös sosiaalinen paine saattaa vaikuttaa, mutta mitä pidempään olet ollut vegaanina, sitä suuremmalla itsevarmuudella osaat reagoida tilanteisiin. Heikon hetken sattuessa on hyvä pitää mielessä, miksi aloit vegaaniksi ja mitä hyötyä siitä on sinulle itsellesi ja muille.
Tutkimuksissa on todettu, että rutiinit muodostuvat kuukauden toiston jälkeen. Vegaaninen ruokavalio on elämäntapa ja elämäntavat koostuvat monista pienistä rutiineista. Tiedosta siis, että ensimmäinen kuukausi on hankalin äläkä lannistu jos jotkut asiat tuntuvat vaikealta tai kehosi ja mielesi haluaisi tehdä muuta.
Nauti uudesta elämäntyylistäsi
Kun olet siirtynyt vegaaniseen ruokavalioon, niin saatat pian tuntea olosi paljon energisemmäksi, terveemmäksi ja huomaat, että ratkaisu on ollut oikea niin omalta kannaltasi, kuin eläinten ja ympäristönkin kannalta. Tee asioita, jotka muistuttavat sinua siitä, että olet tehnyt hyvän ja eettisen valinnan. Vietä aikaa eläimien kanssa ja tutki lisää vegaanisen elämän aspekteja. Katso dokumentteja aiheeseen liittyen, lue kirjoja ja ole valmis oppimaan lisää uudesta elämäntavastasi. Oman kokemukseni mukaan suurin osa vegaaneiksi kääntyneistä on todennut myöhemmin, että muutos oli itse asiassa paljon helpompaa toteuttaa, kuin mitä he olivat alunperin odottaneet!